Szkolenia BHP

Art. 237z3. §1.
Nie wolno dopuścić pracownika do pracy, do której wykonania nie posiada on wymaganych kwalifikacji lub potrzebnych umiejętności, a także dostatecznej znajomości przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
§2. Pracodawca jest obowiązany zapewnić przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed dopuszczeniem go do pracy oraz prowadzenia okresowych szkoleń w tym zakresie. Szkolenie pracownika przed dopuszczeniem do pracy nie jest wymagane w przypadku podjęcia przez niego pracy na tym samym stanowisku pracy, które zajmował u danego pracodawcy bezpośrednio przed nawiązaniem z tym pracodawcą kolejnej umowy o pracę.
§21. Pracodawca jest obowiązany odbyć szkolenie w dziedzinie bhp w zakresie niezbędnym do wykonywania ciążącym na nim obowiązków. Szkolenie to powinno być okresowo powtarzane.
§3. Szkolenia, o których mowa w §2, odbywają się w czasie pracy i na koszt pracodawcy.

Badania okresowe BHP

Art. 229. §1.
Wstępnym badaniom lekarskim podlegają:
1) osoby przyjmowane do pracy;
2) pracownicy młodociani przenoszeni na inne stanowiska pracy i inni pracownicy przenoszeni na stanowiska pracy, na których występują czynniki szkodliwe dla zdrowia lub warunki uciążliwe.
Badaniom wstępnym nie podlegają jednak osoby przyjmowane ponownie do pracy u danego pracodawcy na to samo stanowisko lub na stanowisko o takich samych warunkach pracy, na podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej w ciągu 30 dni po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą.
§3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.

Rozdział III Czas pracy §7 pkt.1
Regulamin Pracy w Winkelmann mówi:
Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy.
Krótko mówiąc polecenie służbowe pracodawcy takie jak badania czy szkolenia okresowe mogą być wykonywane tylko i wyłącznie w czasie pracy. Więc ogłoszenia na tablicach informacyjnych takie jak: (Na szkolenie przychodzą osoby którym w dniu szkolenia przypada II zmiana robocza ) nie powinny mieć miejsca i pracownik ma prawo odmówić wcześniejszego przyjazdu do pracy bądź zażądać zapłaty za nadgodziny jeśli zdecyduje się na szkolenie bhp przed pracą.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku